sâmbătă, 2 aprilie 2011

Linux


Linux  este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc Nucleul Linux kernel. Linux poate fi instalat pe o varietate larga de hardware, Incepaand cu telefoane mobile, tablete, console video, continuand cu calculatoare personale pana la supercomputere. Linux este cunoscut in principal pentru utilizarea sa ca server, In 2009 i se estima o cota de piata intre 20% si 40%. Cota de piata de desktop este estimata intre 1,2%  si 4.8%.?n ultimii ani, Linux a inceput sa devina tot mai popular atat datorita unor distribuantii precum Ubuntu, openSUSE, Fedora, precum si datorita aparitiei netbook-urilor si a noii generatii de telefoane inteligente (smart phone) care ruleaza o versiune embedded de Linux
Nucleul Linux a fost dezvoltat initial pentru microprocesorul Intel 386, dar in prezent ruleaza pe o mare gama de microprocesoare si arhitecturi de calculatoare. Este folosit pe calculatoare de tip personal, pe supercomputere, dar si pe sisteme incapsulate (embedded ), cum ar fi unele telefoane mobile sau recordere video.
Initial dezvoltat si utilizat de catre programatori voluntari, Linux a castigat suportul industriei IT si al marilor companii ca IBM, Hewlett-Packard, Dell, Sun Microsystems, Google, Novell sau Nokia, si a depasit ca folosire versiunile proprietare de Unix. Analistii atribuie succesul sistemului faptului ca este independent de furnizor, implementarea are un cost scazut, iar securitatea si fiabilitatea sistemului sunt considerate de catre specialisti drept foarte bune.
Dezvoltarea sistemului a fost inceput de catre inginerul finlandez Linus Torvalds, care initial dorea sa obtina un sistem similar cu Minix, dar fara limitarile acestuia. Linux a fost dezvoltat sub Licenta Publica General GNU GPL, astfel incat nu numai Linux insusi, dar si codul sau sursa sunt disponibile tuturor celor interesaţi.

-Ubuntu-
*O gama larga de "Theme" se pot modific foarte usor dupa dorintele dvs .
*Efecte speciale Mouse,Desktop,Ferestre (le fel se pot schimba dupa dorintele dvs.)
*In concluzie , daca stiti si sunteti profesionist in OS-uri sau un limbaj adecvat pentru linux, puteti face ce doriti cu el.

Pentru cei care doresc sa il testeze , se poate si fara a fi instalat pe Hard disk , Riscul pentru a lua virusi este foarte scazut si este Gratuit
El se poate gasi putin mai sus la Sisteme de Operare . (Gasiti versiuni pentru desktop,laptop si notebook)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu